dinsdag 8 augustus 2023

 Juli 2023

                 

Wie had aan het begin van het jaar 2020 ooit gehoord van de anderhalvemeter-samenleving of van een viruswappie, laat staan van de fabeltjesfuik en iemand met een  coronakapsel?                                                                     Niemand!!!


In de herfst van 2019 was Nederland nog in de ban van de 

* boerenopstanden: demonstraties van boze boeren, die op hun trekkers richting het Haagse Malieveld togen. Boeren uit Groningen, die de deur van hun provinciehuis met een tractor eruit ramden, om vervolgens een gesprek met het provinciebestuur af te dwingen. Dit allemaal vanwege de onvrede over het stikstofbeleid.( Al jaren zijn er geen maatregelen genomen, vanwege een te hoge stikstofuitstoot, waar vooral de mest van de veestapel een groot aandeel in heeft)

                              

* de tragische toeslagenaffaire: Tienduizend mensen werden ten onrechte door de belastingdienst bestempelt als fraudeur. Vooral mensen met een dubbele nationaliteit waren de dupe.                                                  

* en over de verplichte 100 km op snelwegen, werd heftig gediscussieerd.

Maar dit raakte op de achtergrond toen

rond de jaarwisseling 2019/2020 er zorgelijke berichten uit de Stad Wuhan in China kwamen. Daar was een gevaarlijk en besmettelijk virus opgedoken. Het  virus Covid-19, dat zorgde voor ernstige ziekteverschijnselen en sterfgevallen. China nam drastische maatregelen en zette hele gebieden op slot. (lockdown) Beelden verschenen op tv van lege straten in miljoenensteden. Flatbewoners, die uit respect applaudisseerden voor het zorgpersoneel in de ziekenhuizen, die  onder gevaarlijke omstandigheden hun werk moesten doen.

Dat was in China, zó ver weg.  In januari was de verwachting in Nederland, dat er een kleine kans bestond, dat er een uitbraak in ons land zou komen. Maar toen er volksgenoten, eind februari terugkwamen van de wintersport uit Italië - waar het virus ook al flink huis hield - kwam het virus toch wel heel dichtbij. 

      In Brabant, waar terugkomende wintersporters daarna nog carnaval gingen vieren, kregen al snel een aantal mensen ziekteverschijnselen, die verdacht veel leken op het virus,       * Om zo weinig mogelijk virusbesmettingen te krijgen, werd, ruim een week later, het handen schudden door premier Rutten en viroloog Jaap van Dissel verboden.            * Het thuiswerken werd gepromoot en             * evenementen afgelast.             * sportscholen moesten hun deuren sluiten.       * Ook het vliegverkeer uit China en Italië werd gecanceld. 

Zondagmiddag 15 maart verschenen minister Bruins van Medische Zorg en Sport en minister Arie Slob van het Basis- en Voortgezet Onderwijs op tv en kondigden een gedeeltelijke lockdown aan:     * Scholen en dagverblijven moesten vanaf maandag 16 maart t/m 6 april dicht.     *  Eet- en drinkgelegenheden en seksclubs  per direct dicht. Zodoende moesten de restaurants en cafés een half uur na de persconferentie hun tent al sluiten. Bij de koffieshops stonden lange rijen, want ook deze moesten de deuren sluiten.                                                

 Het houden van anderhalve meter onderlinge afstand, werd dringend aangeraden en vanaf die dag lagen de straten in Nederland, vooral 's avonds, er verlaten bij.

Maandag 16 maart sprak onze minister president in een rechtstreekse toespraak het Nederlandse volk (17 miljoen mensen) vanuit het Torentje, toe. 


 
Hij waarschuwde, dat het geen gemakkelijke tijd zou worden, omdat een groot deel van de bevolking met het virus besmet zou worden. Om de kwetsbare mensen te beschermen, zouden er ongekende maatregelen worden getroffen. Ook beloofde hij, dat de regering zou zorgen, dat bedrijven, financieel zouden worden gecompenseerd, om te voorkomen, dat ze zouden omvallen en dat mensen anders hun baan zouden verliezen. 

Een paar dagen later gaan ook de woonzorgcentra op slot, waardoor deze kwetsbaren geen bezoek meer mogen ontvangen. Ik bezoek regelmatig een voormalige buurvrouw, die ik nu een paar keer per week opbel voor een praatje. En lever regelmatig een bloemetje uit eigen tuin, waar ze zo van houdt, 
bij de receptie.af.  Zij heeft het er erg moeilijk mee. Voelt zich opgesloten en het hekwerk rondom de tuin herinnert haar aan de Tweede-Wereldoorlog.
Maar al deze maatregelen lijken nodig te zijn, want de druk op de zorg neemt toe.
In de ziekenhuizen zijn beschermingsmiddelen, zoals beschermende kleding en mondkapjes beschikbaar, maar in de verpleeg- en thuiszorg zijn deze niet voorradig. 
Door het .... team wordt gecommuniceerd, dat dit niet nodig is, 
maar de waarheid is, dat er geen voorraad is. 
Bovendien schreeuwt de hele wereld om deze middelen.

Ook wordt er voor de gehandicaptenzorg een bezoekersregeling vastgesteld, geen bezoek, tenzij het voor de cliënt essentieel is. In Ggz instellingen is het ook maatwerk.

In Drenthe valt het aantal besmettingen mee, maar de ziekenhuizen vangen wel andere corona patiënten uit andere delen van Nederland op. Bij ziekenhuizen komen triagetenten te staan. En ook het medisch personeel van het leger wordt ingezet in de zorg.
Als ik 's morgens wakker word, is mijn eerste gedachte: Help corona!!!         
De donderdags voor de eerste persconferentie van minister-president Marc Rutten wilde ik toiletpapier kopen, maar tot mijn verbazing zag ik dat het schap van mijn favoriete papier, leeg was. Pech, volgende week dan maar halen.
                              


 Het was me niet opgevallen, dat er meer schappen leeg waren. Maar wie denkt er nu aan, dat mensen aan het hamsteren waren? Later vernam ik, dat de omzet van Unox, Hak en Page etc. in die periode gigantisch gestegen was. Met enige schroom heb ik later toiletpapier gekocht. 

Heel veel evenementen gaan niet door en Koningsdag wordt Woningsdag. 
Een credo van het kabinet: blijf zoveel mogelijk thuis.                                                     


                                                                         

       Onze dochter werkt op een kinderdagverblijf en één van onze schoondochters bij het onderwijs. Die twee hebben wel zeer regelmatig moeten werken, want kinderen van ouders, met een cruciaal beroep, mochten de kinderen naar school laten gaan en werden daar opgevangen. Het onderwijspersoneel gaf de kinderen huiswerk mee.  Een rooster voor een week met elke dag een aantal opdrachten.   De eerste dag, maakte Luca, onze kleinzoon, zijn huiswerkopdracht, maar was hij tot verbazing van zijn mama nog bezig toen zij uit school kwam. Zijn thuiswerkende papa had opdracht gegeven voor een hele week. ;-   
Later kregen de kids via een zoomverbinding onderwijs.

Ik werk als coördinator-vrijwilliger bij de Voedselbank. Wij hanteren het systeem, dat de klanten zelf hun boodschappen met een winkelwagen ophalen. 
Uitgifte vrijwilligers staan achter tafels, en bieden na ratio van de gezinsgrootte producten aan. In allerijl moest er een nieuw systeem worden bedacht. Het kratten systeem werd, met enige aanpassingen weer ingevoerd, zodat niet alleen donderdags gewerkt werd, maar ook de hele vrijdag. 
De klant kon het krat meenemen, na afgeven van een papiertje met hun postcode en huisnummer. Na een poosje kwamen we er achter, dat hier misbruik van gemaakt werd, want postcodes, die wij niet in ons bestand hadden, werden afgegeven.
Dus er moest weer controle ingevoerd worden.
Tot onze grote verbazing werd het klantenbestand niet groter, maar daalde behoorlijk. Deze trend was landelijk. Waarschijnlijk kwam dit door het beleid van de overheid, die miljardeneuro's naar bedrijven en werknemers overhevelden om de economie en werkgelegenheid overend te houden.

Lotte en Vera, onze kleindochters vermaken zich prima, nu ze niet naar school hoeven.  Er wordt naar hartenlust geknutseld. Een gokspelletje van papier en zelfgemaakte cadeautjes komt uit Vera's creatieve brein. 

                                                                                                                                         
                                                              

                                    
           

Ook sportscholen moeten sluiten. Vera, die een enthousiaste acrogym sporter is, heeft het er maar moeilijk mee.  Ze spaart voor een air-track, maar krijgt tot haar verrassing er eentje van haar ouders cadeau!! 
Met het prachtige zonnige voorjaar, wordt er uren op geoefend.

Lotte knutselt ook een spel uit haar creatieve hoed.
                                                                             
                                                  
     


  Elf mei gaan de basisscholen en kinderdagverblijven weer open. Tot grote vreugde van de ouders, die thuis werken en hulp aan hun kinderen maar moeilijk kunnen combineren. Ook verpleegtehuizen mogen vanaf 20 mei weer een vaste bezoeker ontvangen.
Naarmate de zomer vordert, lijkt het of de teugels weer ietsje losser worden gelaten.  Diverse Europese landen zetten hun land weer open voor vakantiegangers. Maar de meeste Nederlanders boeken hun vakantie in eigen land. Wij gaan met zus en zwager naar De Alde Feanen. 
Prachtig natuurgebied ten zuiden van Leeuwarden. 

 De culturele wereld gaat in achtneming van 1,5 m afstand ook open. 30 personen per zaal. Men kan zich laten testen bij de GGD. Er zijn 80 teststraten door het hele land ingericht.
De maand juli start rustig, maar aan het einde wordt in een persconferentie zorgen geuit over de oplopende besmettingen en iedereen wordt opgeroepen zich aan de basismaatregelen te houden:

In augustus zijn de besmettingen weer toegenomen. 
Het reproductie getal zit nu al boven de 1.
De meeste besmettingen komen niet van sportscholen of de horeca, maar achter de voordeur, waar verjaardagsfeestjes en buurtborrels worden gehouden. Advies is, doe dit niet maar, maar ga naar een horecazaal, waar meer ruimte is, waar je de anderhalvemeter afstand ook beter kunt handhaven.
Heb je een groot huis, dan maximaal 6 volwassen gasten. 
En feliciteren op afstand.

Vanaf 1 december geldt de mondkapjesplicht in publieke  ruimtes. Vanaf 13 jaar draag je in winkels, restaurants, musea etc. een mondkapje. Ook in het onderwijs wordt dit verplicht, behalve in het basisonderwijs. Tijdens de les, als iedereen een vaste plek heeft, mag het kapje af. 
Ook zingen en schreeuwen wordt in groepsverband verboden.
Ondanks alle maatregelen gaat het niet goed. 

                                              

Met Kerst gehele lockdown met vier bezoekers per huishouden.

  Op 23 januari van het nieuwe jaar 2021 wordt de avondklok ingesteld. 
Dat inhoud, dat niemand, uitzonderingen daargelaten, na 21.00 uur tot de volgende dag niet op straat mag verschijnen.
De eerste avond al breken er rellen uit in de grote steden. De demonstraties eindigen bijna allemaal in rellen. Winkels worden geplunderd 









 


















                     







 




























2 opmerkingen:

  1. Je bericht was precies wat ik nodig had. Dankbaar voor je relevantie.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dankbaar voor je vermogen om complexe ideeën toegankelijk te maken. Goed gedaan!

    BeantwoordenVerwijderen