zaterdag 15 maart 2014

Update wandelingen en uitjes

Wat een pret vandaag, samen met de oudste kleinkids 
naar het Speelgoedmuseum in Deventer.
Met de trein is al leuk, dan ook nog allemaal ballonnen scoren bij de lokale politiek.(Volgende week gemeenteraadsverkiezingen)
en als hoogtepunt het leuke kijken en spelen in het museum.



Op de markt beelden van Carla Veldhuis.
Peter, onze zoon is in het verleden met haar op tour geweest.

Zie wandeltheaterdolorosa.nl
Dolle pret en bekijks met al die ballonnen.






NS wandelroute Arnhem --> Oosterbeek.
Langs twee prachtige parken, met een heerlijk zonnetje 
en een temperatuur van 16 graden
èn dat op  8 !! maart.





Zaterdag 1 maart.
SPOORWEGMUSEUM UTRECHT.
met Kevin en Ryan .
Wat een pret!!!







Zondag 23 februari 
Wandeling Nijverdal- Holten.
I.p.v 14 km werd deze mooie route, verlengd naar 18 km.
Onduidelijke bewegwijzering??  ;-)
 Aan het begin van de route hebben we een bezoek gebracht aan het bezoekerscentrum 'Sallandse Heuvelrug' van Staatsbosbeheer. De wandeling doorkruist een waardevol heidegebied: de enige plaats in Nederland waar nog een behoorlijke groep korhoenders voorkomt. De Rietslenk staat vol met jeneverbesstruiken. De tocht ging verder door de bossen van landgoed 'De Noetselerberg'. Je moest soms flink klimmen, 
maar de route voert over goed begaanbare zandpaden.
 (Hoogste punt van de Sallandse HEUVELRUG is de
 GROTE KONINGSBELT, 75,5  meter boven NAP.


Nijverdal werd in 1836 als fabrieksdorp gesticht waar het riviertje de Regge kruist met de weg Zwolle-Almelo. 
De loodzware balen ruwe katoen, grondstof voor de 
textielindustrie, kwamen hier via Harlingen, de Vecht en 
de Regge terecht in de fabrieken en pakhuizen.











HARLINGEN.

Mijn man is nogal gecharmeerd van zee ( en wind).
Daarom togen wij op zaterdag 15 februari met windkracht 9 naar Harlingen.
Op de kade van de haven konden we ons amper op de been houden.
Maar genoten hebben we zeker van deze prachtige haven en..




... het  oude stadje, met zijn leuke pandjes.




Door zijn bijzondere presentatie,
 is Museum Het Hannemahuis,  zeker een bezoekje waard.



Meer over de geschiedenis van Harlingen en het Museum en 
Info over Warnsborn  wandeling



Geschiedenis van Harlingen.

In 1744 betrok de koopman Sjoerd Hannema het huis, na zijn huwelijk met Liesbet Scheltema. Hij liet een nieuwe voorgevel bouwen. Deze klokgevel markeert nog steeds het rechter gedeelte van het gebouw.
Een ander familielid, Sjoerd Jacobus Hannema, liet in 1825 het linkergedeelte van het huis bouwen, dat van een lijstgevel werd voorzien. Leendert Jacobus Hannema was de laatste telg uit dit Harlinger koopmansgeslacht die het huis bewoonde. In 1957 richtte hij een deel van zijn huis in als museum. Hij overleed in 1964 en legateerde het huis aan de gemeente Harlingen, die overeenkomstig de wilsbeschikking het museum voortzette. Het gehele huis werd toen als zodanig ingericht.
Harlingen is de enige echte zeehaven van Friesland. De stad heeft twee mooie oude havens: de Noorder- en de Zuiderhaven. Vooral de brede Noorderhaven is met zijn hoge pakhuizen, statige woonhuizen van kapiteins en reders en de bruine

vloot een lust voor het oog (zie afbeelding links). De pakhuizen met klinkende namen als Brittannia, Rusland en Polen, maar ook Java, Sumatra en Batavia herinneren aan verre oorden waar de schippers uit Harlingen handel dreven. Harlingen moet het vooral hebben van de aanwezigheid van de zee. Nergens proef, voel en hoor je de zee beter dan vanaf de wandelpromenade. Grote panelen met historische informatie en foto's begeleiden de wandelaar op zijn zwerftocht door de stad. Ondanks de handel op de landen rond de Oostzee bereikte Harlingen nooit de status van Hanzestad. Voor meer informatie kun je terecht in het Hannemahuis. Een audiotour leidt langs museale topstukken en voorwerpen met een spannend verhaal. In de tegelzaal is een overzicht van Harlinger aardewerk en tegels, een belangrijk exportproduct. Het aardewerk is nog te zien in de Harlinger Aardewerk- en Tegelfabriek in de Voorstraat 84 of in het Aardewerk Museum aan de Zoutsloot 43. 

Collectie

Er worden objecten verzameld en tentoongesteld die nauw verbonden zijn met de geschiedenis en de kunstgeschiedenis van Harlingen, zoals Harlinger tegel- en aardewerk, maritieme voorwerpen, eeuwenoude schilderijen (onder andere van 'Granida en Daifilo' van Jacob Adriaensz Backer), foto's, zilverwerk, verschillende oude documenten en meubelen. Ook is er een Simon Vestdijkkamer. In deze kamer van het museum is, naast een aantal andere zaken die met de schrijver te maken hebben, zijn complete werk in eerste drukken te zien. Zijn geboortestad speelt onder de naam 'Lahringen' in verschillende boeken een centrale rol. In het grootste gedeelte van het Hannemahuis is een vaste opstelling te zien. Daarnaast worden er regelmatig tentoonstellingen georganiseerd van een uiteenlopendkarakter.


 NS-wandeling Warnsborn. ARNHEM ----> OOSTERBEEK
Voor wie houdt van een boswandeling met de nodige afwisseling is de NS-wandeling Warnsborn een goede optie. Vanaf het station loop je binnen enkele minuten park Sonsbeek in. Een glooiende, groene omgeving dicht bij de stad. In park Sonsbeek bevinden zich bezoekerscentrum Sonsbeek, De Witte Watermolen (een historische waterradmolen zoals er vroeger vele langs de Veluwse beken stonden) en het Nederlands Watermuseum. 
In park Zypendaal loop je langs Huis Zypendaal  Na de Arnhemse stadsparken wandel je over de landgoederen Warnsborn, Vijverberg en Lichtenbeek.
Vlak voor Oosterbeek kom je langs de Airborne begraafplaats. 1754 soldaten, piloten en mariniers omgekomen bij en na de slag om Arnhem zijn hier begraven.



 

























1 opmerking:

  1. Ik vond het wel leuk zo naar een museum.
    Als ik moest kiezen welke ik het leukste vond dan koos ik toch wel Het Spoorwegmuseum.
    Groetjes Kevin

    BeantwoordenVerwijderen